torsdag 8 oktober 2009

Ny spelöppningsrepertoar?

Det är väl med garderoben ungefär som med spelöppningsrepertoaren; ibland kan det pigga upp med förnyelse. I vilket fall behöver valet inte vara styrt av modets växlingar utan av en önskan att pröva något som helt enkelt öppnar för nya intryck. Förmodligen är det billigare att förnya öppningsrepertoaren än att köpa nya kläder.

Och vart vill jag då komma? Jo, om du ska pröva nya spelöppningar så kan det vara en god idé att göra det i tuffast möjliga miljö: i en korrmatch eller i en korrturnering. Det börjar med att du löser medlemsavgift i SSKK. Årsavgiften är 490 kr (245 kr för juniorer högst 20 år) och den inbetalas till SSKK:s plusgiro 52052-8. Då får du medlemstidskriften Korrschack fyra gånger om året.

Det populäraste sättet att spela korr i SSKK är att vara med i vänskapslandskamperna. Då handlar det i regel om två partier. Det startas regelbundet nya landskamper och alla får vara med. Här finns ingen Lagerbäck som sållar ut dem som inte kan göra en tunnel. Här finns bara en snäll Sture Olsson som välkomnar alla med öppna armar.

Ska det här också ses som reklam för en tidskrift, Korrschack (redaktör: LG), som jag tycker att fler borde läsa? Japp.

Korrschack nr 3/09 är på väg ut till SSKK:s medlemmar. Ur innehållet:
Korrschack – ett brödraskap? (Varför spelar vi korrschack? Sebastian Nilsson ställer frågan och försöker ge ett svar. Han nämner bland annat en strävan efter perfektion, något som skiljer korr från närschack. Sebastian är framstående i båda grenarna. I somras tog han en första inteckning i närschackets IM-titel, och med en stark insats i en av ICCF:s kandidatturneringar erövrade han korrschackets IM-titel. Här har han utförligt kommenterat sitt parti mot världssexan Wolfram Schön.)
På slak lina mellan topparna och det gäller alltid livet (Kenneth Josefsson vann veteran-SM 2008. Här berättar han om vägen dit och om färgstarka personer som han har träffat vid brädet och vid sidan om. Det hela har spetsats med några filosofiska funderingar.)
Stig Lundholm 1917–2009 (Stig Lundholm är död. Med honom har svenskt schack förlorat en sällsynt ödmjuk person som deltog på hög nivå i både korr och närschack genom flera decennier. Han var Sverigemästare i båda disciplinerna.)