söndag 4 oktober 2009

Dagens Allehanda (söndag)

FINLAND VANN gårdagens vänskapslandskamp mot Sverige med 16-12. Mer om det senare.

DET ÄR VÄL SNUDD på omöjligt för Magnus Carlsen att upprepa poängskörden från första halvlek i Nanjing i andra halvlek. I dagens parti mot Peter Leko fick norrmannen slita lite för remin. Partiet finns med engelska livekommentarer på Chessdom. Världsettan Veselin Topalov lyckades äntligen vinna ett parti och det gick ut över Dmitri Jakovenko. Partiet mellan Tejmur Radjabov och Wang Yue slutade med en solid remi.

Poängställningen efter sex ronder: Magnus Carlsen 5; Wang Yue och Veselin Topalov 3; Tejmur Radjabov och Peter Leko 2,5; Dmitri Jakovenko 2 poäng.

DET HAR TALATS mycket om Garri Kasparovs betydelse för Magnus Carlsens framfart i Nanjing. I en telefonintervju Chess.FM berättar Magnus själv om denna coachning och han är full av lovord för Garris hjälp. Och när Kasparov vann matchen i Valencia tackade han mötena med Magnus för att han fortfarande hänger med. Lyssna också på intervjun med Garri, även den på Chess.FM. Garri berättar bland annat att han och Magnus har spelat blixt både på Garris sommarställe i Kroatien och i Oslo. Genom dessa möten känner sig Garri uppdaterad i den moderna teorin, men han undvek att avslöja godbitarna när han mötte Karpov. De är avsedda för Magnus praktik. Garri har inga ambitioner att vara förberedd för spel mot världseliten, men han vill bestämt att Magnus ska vara det. Som sagt, lyssna på intervjuerna.