tisdag 20 oktober 2009

Därför försvinner Guthrie och Westerinen

När bloggbesökare kommer med förslag till ändringar och kompletteringar till min jukebox nere i vänsterspalten så lyssnar jag. Nu har Bo Sjögren fått igenom ett par förslag. Det innebär att Woody Guthrie har fått stå tillbaka för Eric Burdon – jag kan inte sluta förundras över att man kan låta som han gör när man bara är tjugo nånting – i ”The House of the rising sun” och att det har tillkommit ett par låtar med Dubliners. Det känns helt rätt att avsluta med ”The parting glass”.

Bo har också en förklaring till den CA-bugg som Gunnar Finnlaugsson hade besvär med under veteran-NM häromsistens.
Angående Chess Assistant – Westerinen-problemet är gammalt, och jag har påtalat det ett antal gånger för ryssarna (jag har till och med gjort ett litet demoprogram som visar problemet och hur man ser till att undvika det), men av någon anledning har ingenting hänt. Problemet uppstår därför att CA använder datorns lokala sorteringsordning när den ska leta efter en spelare, och stoppa in nya spelare. Det låter kanske inte som det är ett stort problem, men det är det. Deras stora bas, HugeBase, levereras nämligen med ett index som är sorterat enligt engelska sorteringsprinciper, och de skandinaviska språken, som de flesta datorer här uppe använder, har ett par egenheter som ställer till problem. "ÅÄÖ" tänker de flesta direkt, men det är inte huvudproblemet, utan "VW", som räknas som separata entiteter i engelskan, men en och samma bokstav i svenskan. Det som kan hända (och gör det ganska ofta) är att sökalgoritmen blir lurad att leta åt fel håll. Om man till exempel letar efter "Westerinen", och algoritmen hittar "Volkov" så kommer den (felaktigt) att tro att den leta tidigare i sitt index när Westerinen i själva verket finns längre fram. Efter ett tag, när man lagt till partier ett antal gånger, kommer V och W att vara en stor röra och det går knappt att hitta någonting.

Det borde hjälpa att importera hela basen till en ny, och låta CA generera om indexen med det förbehållet att man tycks behöva gå omvägen om en PGN-fil när indexet byggs om.