torsdag 29 oktober 2009

Dagens Allehanda (torsdag)

DIREKTSÄNDNINGSTIPS (länkarna finns i vänsterspalten). Vid Veteran-VM i Condino får Magnus Wahlbom bekänna färg med start klockan 13. Han finns med i tätgruppen på 2 poäng och i dagens rond väntar GM Nikolaj Pusjkov, fjärderankad i mästerskapet.

Evgenij Agrest finns med i tätgruppen i Sautron. Han är en av sju spelare på 5/6. Klockan 14.30 spelar han svart mot Jean-Pierre le Roux. Pontus Carlsson ligger en poäng efter täten efter att ha hoppat över första ronden.

I näst sista ronden i Lag-EM i Novi Sad har vi ett möte klockan 15 som ser ut som en finalduell: Ryssland mot Armenien. Det ska bli intressant att följa speciellt partiet mellan Levon Aronian och Peter Svidler. Så får vi hoppas att de inte förstör nöjet med en snabb remi.

I Junior-VM i Puerto Madryn ligger vitryssen Sergej Zjigalko ensam i topp på 6/7. I dag klockan 22 spelar han vit mot venezuelanen Eduardo Iturrizaga. Det här är ett maratonevenemang över tretton ronder.

LARSEN. I går ingicks ett avtal mellan Løfbergs Forlag och Bent Larsen om ett gigantiskt verk med titeln LARSEN om den danske stormästaren. Det blir cirka 800 sidor i två eller tre band i A4-format. Första bandet kommer i oktober 2010. Det här är ett projekt som Jan Løfberg har hållit på med så länge jag har känt honom, det vill säga i flera decennier. Jag var hemma hos Jan för några månader sedan och fick se lite av vad han har i sitt Larsenarkiv. Där finns en hel del, det kan jag lova. Bent har också besökt Jan och berättat om sina minnen. Det här kommer säkert att bli bra. Den som vill hålla sig informerad om hur projektet framskrider kan få nyhetsbrev från förlaget. Skriv bara en rad till lofbergsforlag@gmail.com.

NYA TOKERIER. Det har varit Fide-kongress i Chalkidiki, Grekland och det som har diskuterats mest efteråt är inte något av besluten utan ett förslag från Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov som inte gick igenom. Förslaget går ut på att den som kommer för sent till ett parti enligt den nolltolerans som gäller i Fide-evenemang inte bara förlorar partiet utan också måste böta: första sena ankomsten 500 euro, andra gången 1000 euro och tredje gången 2000 euro. Lägg till en nolla och du får ett ungefärligt belopp i svenska kronor. Sådana böter skulle nog kunna knäcka ett och annat ekonomiskt svagt schackförbund i ett OS. Kirsan har hotat att återkomma med förslaget till någon framtida Fide-kongress.